Sisustukseen apua kirpputoreilta

Sisustukseen

Sisustajista rohkeimmat uskaltavat ottaa kirpputorit mukaan yhtä varteenotettavina kauppoina kuin minkä tahansa muun design-sisustuskaupan. Kirpputorit niin ikään voivat olla sitä, mikä jolla sisustussuunnittelu voi nousta toiselle levelille. Kirppikset saattavat nimittäin piilotella kohtuuhintaisia designaarteita, jotka vain odottavat löytäjäänsä.

Kestävät klassikot ovat sellaisia, mitä kirpputoreilta kannattaa hakea. Moni varmasti muistaa lapsuudestaan Marimekon vaatteita, kuoseja ja kankaita, jotka ovat tätä nykyä haluttua tavaraa ja usein korkeissa hinnoissa, mutta kirppikseltä saattaa joskus löytyä tällaisia pilkkahintaan, jos myyjä ei ole ollut tietoinen myymänsä tuotteen markkinahinnasta näinä päivinä.

Älä unohda realisointi- ja kierrätyskeskuksia

Kirpputorien ohella kierrätyskeskukset ja realisointipisteet voivat olla paikkoja, joista voi tehdä yllättäviä löytöjä sisustusta ajatellen. Mikä sitten on löytö – mistä tietää on löytänyt “löydön”? Se voi olla monille eri asioita, mutta yleisesti ottaen se on jotain laadukasta tavaraa, joka on myynnissä edullisesti, joskus jopa polkuhintaan. Se, mikä erottaa esimerkiksi nykyajan halpistekstiilit 60 – 80-lukujen laadukkaista sisustustekstiileistä, on se, että jälkimmäiset saattavat olla vielä hyvässä kunnossa vuosikymmenien jälkeen – käytettynä ja kaapeissa pitkään lojuneena. 

Kirpputoreilta ja kierrätyskeskuksista voi löytää myös ainutlaatuisia esineitä ja tuotteita sisustusta ajatellen, kuten esimerkiksi vintage-maljakoita, valaisimia ja vaikkapa kipsiveistoksia. Kymmenien vuosien takaiset puuesineet ja käsityöt ovat tavaroita, joita niiltä voi löytää kohtuullisen helpostikin. Kirpputoreilla on myynnissä myös huonekaluja, kuten nojatuoleja, pöytiä, hyllyjä, muita tuoleja ja vaikka mitä. Kivijalkakirppiksillä niiden kuntoa pääsee onneksi myös testaamaan, toisin kuin nettikirppiksillä, joissa on vähän myyjän tuotetekstin ja vakuuttelun armoilla. Ei kiutenkaan kannata odottaa, että huonekalut olisivat uudenveroisessa kunnossa, vaan on hyvä ottaa jo valmiiksi sellainen asenne, että ne voivat kaivata uudistamista ja kunnostamista esimerkiksi puuosien ja verhoilun suhteen,

Nettikirppikset voivat kuitenkin olla joskus vieläkin hedelmällisempiä paikkoja sisustusta ajatellen, sillä tällöin on koko Suomen valikoima käsillä. Ongelma on vain yleensä se, että harva nettikirpparin myyjä suostuu lähettämään isompia tavaroita, vaikka postikulut tulevatkin luonnollisesti ostajan vastuulle. Vaivannäkö on tällaisessa liian suurta monille. Kannattaakin olla itse sillä mielellä, että voi lähteä vaikka pidemmällekin ajelulle, jos haluaa itselleen tietyn tuotteen jota ei postitse saa kotiin asti. Samalla voi tutustua Suomeen, kun noutaa ostoksensa itse. 

Missä kirpputoreja kannattaa bongata?

Pääkaupunkiseudulla on useita kirpputoreja, joista voi löytää design-aarteita. Eräänlaisena ongelmana voivat olla kuitenkin samanhenkiset ostajat, jotka ovat “kilpailijoina” myös sinulle, joka etsii sisustukseen käyviä löytöjä kohtuuhintaan. Joillakin kirppiksillä myös myyjät ovat tietoisia aarteidensa arvosta, joten hinnat voivat nousta melko suuriksi, mihin toki myyjillä on täysi oikeus.

Monet pääkaupunkiseudun kirppariharrastajista suuntaavatkin muualle Suomeen ja maaikuntiin, koska niissä ei ole niin paljon kilpailua samanhenkisistä ostajista. Niistä voi helpommin myös löytää tuotteita, jotka ovat jo aikoja sitten napattu pääkaupunkiseudun second hand -kaupoista. Myös hinnat voivat olla alhaisemmat maakunnissa, koska ostajia on määrällisestikin vähemmän pikkukuntien kirppareissa.

Pihakirppikset ja muut epäviralliset kirpputorit ovat hieno ilmiö, jota kohtaa varsinkin kesäisessä Suomessa. Miksipä et ottaisi allesi mukavaa matkailuautoa ja lähtisi ajamaan ympäri Suomea, pienten kuntien läpi. Niistä voi hyvällä todennäköisyydellä löytää asuntojen pihoille tai asuntojen sisällekin rakennettuja kirpputoreja, joissa sisustamisen helmet vain odottavat löytäjäänsä.

Netissä on myös verkkosivuja, kuten Kirpputorihaku.com ja Kirppikset.info, joista voi löytää isompia kirpputoreja eri puolelta Suomea. Joskus niiden tiedot eivät ole ajantasalla, mutta niistä saa kuitenkin osviittaa siitä, minkä verran esimerkiksi tietyssä kaupungissa on tarjolla kirpputoreja.