Miten vakuudeton laina toimii?

vakuudeton laina

Olet saattanut kuulla vakuudettomasta lainasta aikaisemmin, tai jopa pohtinut sen nostamista. Vakuudeton laina kuitenkin sisältää lainamuotonaan omat hyvät ja huonot puolet. Tämän artikkelin lukemalla tulet oppimaan lisää vakuudettomasta lainasta, ja siitä olisiko se juuri sinulle sopiva lainamuoto. Osoitteesta https://www.swiftbanker.fi/ löydät laajan valikoiman erilaisia lainavaihtoehtoja, ja he myös tarjoavat vakuudetonta lainaa.

Mikä on vakuudeton laina?

Vakuudeton laina on laina, jonka voit käyttää mihin tahansa käyttötarkoitukseen. Perinteisesti vakuudettoman lainan summa on jossakin 200-60 000 euron välillä. Jokainen pankki päättää itse, mikä on suurin määrä vakuudetonta lainaa mitä se on valmis tarjoamaan. 

Kuten jo vakuudeton laina nimestä kuulee, se eroaa vakuudellisesta lainasta siten, että sen nostamiseen ei tarvitse minkäänlaisia vakuuksia. Usein perinteinen laina, kuten esimerkiksi asuntolaina on vakuudellinen laina. Vakuudeton laina tuo joustavuutta, ja on helpompaa ja nopeampaa saada, kuin vakuudellinen laina. 

Vakuudettoman lainan hyvät puolet

Vakuudettomassa lainassa on paljon hyviä puolia. Se mahdollistaa lainan nostamisen suuremmalle ryhmälle ihmisiä. Kaikilla ei ole välttämättä laittaa lainaan takaukseksi esimerkiksi asuntoa tai jo luotuja sijoituksia. Vakuudeton laina on hyvä keino esimerkiksi nuorelle ihmiselle rahoittaa hankintojaan. 

Vakuudettoman lainan huonot puolet

On tärkeää puhua myös vakuudettoman lainan huonoista puolista. Aluksi vakuudeton laina voi jopa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta! Näin ei kuitenkaan ole, ja myös vakuudetonta lainaa nostaessa tulee olla tietoinen sen ehdoista.

Perinteisesti vakuudettomassa lainassa on suurempi korko, kuin vakuudellisessa. Tämä johtuu siitä, että vakuudettomassa lainassa rahoituslaitoksella ei ole taetta, että se saa lainaamansa rahan takaisin. Täten sillä on ”varaa” pyytää lainaamastaan rahasta suurempi hinta. Nykyään vakuudettomillekin lainoille on korkokatto, joten vakuudettoman lainan korko on usein jossain 4-20 prosentin välillä. Vaikka 20 prosenttia ei kuulosta niin suurelta kuin joskus korko on pahimmissa pikavipeissä ollut, voi siitäkin kertyä kuukausi tasolla paljon. 

Mitä tietää vakuudettomasta lainasta?

Vaikka korostimmekin vakuudettoman lainan huonoja puolia, ei vakuudeton laina ole aina kallis vaihtoehto! Huolellisen taustatyön tehdessä voit löytää kohtuuhintaisen vakuudettoman lainan, ja tämän vuoksi onkin tärkeää kilpailuttaa vakuudettomat lainat. 

Kilpailutuksessa kannattaa nimelliskoron lisäksi kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon. Todellinen vuosikorko kertoo lainan oikeat kokonaiskustannukset, sillä siihen on sisällytetty myös esimerkiksi tilinhoito maksut ja muut lainaan kuuluvat kulut. 

Vakuudetonta lainaa tarjoavat erilaiset pankit ja rahoituslaitokset. Usein tulee mieleen hakea lainaa heti omasta pankistaan, ja vaikka tämäkin vaihtoehto kannattaa kartoittaa, on hyvä myös lähettää lainahakemuksia muualle vertailun vuoksi. 

Mihin vakuudetonta lainaa käytetään?

Vakuudettomassa lainassa parasta on se, että sitä voi käyttää laajasti lähes mihin tahansa käyttötarkoitukseen. Voit esimerkiksi nostaa lainan lomamatkaa, tai muuta suurempaa hankintaa, kuten autoa, varten. 

Vakuudeton laina voi toimia myös täydentämässä asuntolainaa. Voit käyttää vakuudetonta lainaa myös remonttilainana. Vakuudeton laina toimiikin parhaiten suurempiin hankintoihin, joihin harvoin yksityishenkilöllä on suoraan tilillä rahaa. Jos vakuudeton laina on käytetty oikeaan tarkoitukseen, ei sen takaisinmaksukaan tunnu pahalta.

Vakuudettoman lainan hakemista tulisi kuitenkin välttää hakemasta turhuuksiin, kuten arjen menoihin tai esimerkiksi kalliisiin vaatehankintoihin tai bile-iltoihin. Mikäli houkutus tälle tulee, kannattaa tarkastella omaa kulutuskäyttäytymistään. Pahimmassa tapauksessa vakuudettoman lainan tarpeeton nostaminen voi johtaa sinut taloudellisiin ongelmiin – loppupeleissä laina tulee maksaa korkojen kera takaisin. Mieti siis onko 1000 euron arvoinen laukku oikeasti 1500 euron arvoinen korkojen kera, vai olisiko hankintaan mahdollista säästää rahaa?