search
top

Joulumusiikin klassikot

Mitä teidän jouluunne kuuluu? Meillä kuuluu ennen kaikkea musiikkia, sillä musiikki on äärimmäisen tärkeässä osassa meidän perheen joulunvietossa.

Kaikki muistavat varmasti koulun kuusijuhlat ja niissä lauletut niin hartaat kuin kepeätkin joululaulut. Ensimmäiset joulumusiikkimuistot liittyvät minulla kuitenkin kotiin. Vanhempani olivat suuria klassisen musiikin ystäviä, ja niinpä meillä kuunneltiinkin paljon jouluista musiikkia jo muutamia viikkoja ennen joulua. Bachin jouluoratorio on siksi yksi minulle rakkaimmista joululauluista. Kävinkin kuuntelemassa sen tuomikirkossa Helsingissä 19.12. Sillä pääsen aina takuuvarmasti joulutunnelmaan! Lapsuudesta muistan myös suomalaiset joululaulut, jotka eivät ehkä ole niin tunnettuja kaikille. Hieno Kasken Mökit nukkuu lumiset on upea kappale, jossa voi kuvitella itsensä keskelle lumista maisemaa. Äitini on saksalainen, joten meillä kuunneltiin paljon myös saksalaisia joululauluja – ja siellähän joulun viettämisen perinne osataan. Voisin nimetä lukemattomia saksalaisia joululauluja, jotka ovat sittemmin kulkeutuneet osaksi myös suomalaista jouluperinnettä. Oi kuusipuu ei suinkaan ole ainoa saksalainen joululaulu repertuaarissamme. Keskiaikaiset joululaulut ovat olleet myös aina suosiossani – piae cantiones -sarjan lauluja voi toki esittää muulloinkin kuin jouluna, mutta ne ovat tärkeä osa eurooppalaista jouluperinnettä.

Meidän perheen joulutraditioihin on kuulunut perinteisesti myös Ylioppilaskunnan laulajien konsertissa vieraileminen. Johanneksen kirkossa Helsingissä järjestettävät konsertit on yleensä buukattu ihan täyteen. Hämyisessä kirkossa on ihanan maaginen tunnelma – siitä alkaa yleensä meillä joulun vietto.

Sittemmin omiin jouluperinteisiini on kuulunut musiikin laajentaminen eri tyylilajeihin. Olen hakenut kulttuurisia vaikutteita ympäri maailman:) rakkaimmiksi ovat kuitenkin muodostuneet Rajaton-yhtyeen joululevy, jossa on uskomattoman hienoja a cappella -lauluja. Tämä on todella kuuntelemisen arvoinen levy. Myös Bing Crosbyn joululaulut Amerikan malliin ovat tulleet rakkaiksi meidän perheelle, ja ne laitetaankin soimaan aina lahjojen jaon jälkeen.

Kuusta koristellessa kuuntelemme yleensä joululauluja radiosta – joskus on ihan hauska antaa muidenkin valita levylautasen sisältö.

Toki myös musisoimme yhdessä ja laulamme suosikkibiisejä pianon säestyksellä – meidän perheestä ja ystäväpiiristä kun soittajia sattuu löytymään vähän enemmänkin.

Suloista joulua kaikille – laittakaa hyvää musiikkia soimaan, nauttikaa ja rentoutukaa ihanista sävelistä ja antakaa hyvän mielen vallata koko joululoman ajan ja pitkälle tulevaan vuoteen 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

top