search
top

Reggae

Mitä on reggae? Reggae on Jamaikalla 1960-luvun lopulla syntynyt letkeä musiikkityyli, ehkä tunnetuin reggaen edustaja oli nyt jo edesmennyt Bob Marley, joka toi reggaen maailmanlaajuisempaan suosioon. Bob Marleyn musiikki soi vielä tänäkin päivänä radioissa ja hänen musiikkinsa on toiminut pohjana monille reggae-harrastajille ja ammattilaisille.

Reggaen juuret on mm. ska-musiikissa. Reggaeta voisi kai pitää niin sanottuna ”hyvän mielen musiikkina”, sillä se on perussoinnuiltaan melodisen iloista. Vaikeitakin aiheita käsitellään reggae-musiikissa usein letkeän melodisesti, perussoinnuiltaan positiiviseen sävyyn. Toki reggae-kappaleet voivat olla surullisiakin, mutta synkkiä reggae-kappaleita on loppujen lopuksi oikeastaan hyvin vähän. Reggaeen kun ei kuulu synkistely, vaan ennemminkin peruspositiivinen tai toiveikas asennoituminen elämään.
Suomessa reggae alkoi nouista kunnolla ihmisten tietoisuuteen oikeastaan vasta 2000-luvun alussa, kun muun muassa Soul Captain band ja Jukka Poika nostivat musiikillaan reggaeta enemmän esille.  Toki reggaeta oli jo ennen sitä soitettu Suomessa ja esimerkiksi ehkä enemmän punk- ja rock-tyylin edustajana tunnettu Pelle Miljoonakin on tehnyt paljon myös reggae-vaikutteista tuotantoa uransa aikana. Varsinkin vietettyään pitkiä aikoja Intiassa 2000-luvulla, hän sai musiikkiinsa hienoja uusia sävyjä juuri reggaen kautta.
Rhythm&blues-, ja hiphop-musiikki on reggaevaikutteisia ja monet räppäritkin pohjaavat usein melodioita riimeihinsä myös reggaen kautta.
Reggaeta ja siihen usein liittyvää elämäntapaa voidaan jossain määrin pitää alakulttuurina niin Suomessa kuin muuallakin. Reggae-kulttuuriin liittyvä niin sanottu rastafarius ja tyylin edustajat näkyvät toki katukuvassa aika ajoin, mutta sitä ei ole liikaa kaupallistettu – ja hyvä niin. Reggaehan osittain on nimittäin arvoiltaan juuri jotain aivan muuta kuin kaupallisuutta tai kulutushysteeristä ajattelutapaa tukevaa – se on enemmänkin pehmeämpiin arvoihin perustuvaa, luontoa kunnioittavaa, yhteisöllistä elämäntyyliä ja musiikkia. Monesti suomalaiset reggae-kappaleet ottavatkin jossain määrin kantaa myös juuri näihin asioihin. Reggae-musiikki tarjoaakin parhaimmilaan kuuntelijoilleen kantaaottavia tekstejä yhdistettynä letkeisiin melodioihin. Musiikin lisäksi reggae tarjoaa parhaimmillaan myös mahdollisuuden tietynlaiseen yhteisöllisyyteen-se yhdistää kuuntelijoita ja tarjoaa sillä tavoin yhteenkuuluvuuden tunnetta, samanhenkistä seuraa ja tekemistä musiikin keinoin.

Comments are closed.

top